Το Αβοκάντο (αβοκάντο Χανιά)

Διαθέτουμε όλες τις ποικιλίες αβοκάντο σε διετή φυτά και εμβολιασμένα σε υποκείμενα κατάλληλα για οποιοδήποτε οξύτητα χώματος (ph) και ασβεστίου.
Παρέχουμε καλλιεργητικές οδηγίες στους παραγωγούς και μετά την αγορά.

Προέλευση: Ισπανία & Ισραήλ.

Το αβοκάντο (γνωστό και ως βουτυρόδεντρο) είναι αειθαλές, ιθαγενές δέντρο και ανήκει στην οικογένεια των δαφνοειδών.

Το ύψος του δέντρου φτάνει συνήθως τα 15 μέτρα. Τα φύλλα του είναι ελλειπτικά ως ωοειδή, κόκκινου χρώματος όταν είναι μικρά και αναπτυσσόμενα, ενώ όταν μεγαλώσουν γίνονται πράσινα.
Τα άνθη του στις κορυφές των βλαστών είναι λευκά ή κιτρινωπά. Σε κάθε βλαστό σχηματίζονται πάνω από 1000 άνθη και τελικά εμφανίζονται 1 έως 2 καρποί.

Το αβοκάντο ευδοκιμεί στις τροπικές περιοχές και σε αυτές που ευδοκιμούν τα εσπεριδοειδή και κυρίως οι λεμονιές, ενώ προτιμά τα γόνιμα εδάφη με καλή στράγγιση γιατί δεν αντέχει την ασφυξία νερού στο ριζικό του σύστημα.
Η παραγωγική ζωή των δέντρων διαρκεί περίπου 35 χρόνια.

Ο καρπός περιέχει περίπου 70% νερό, 25% έλαια, 2,5% πρωτεΐνες και 2,5% ζάχαρα.
Έχει γεύση βουτυρώδη και τρώγεται αφού περάσει λίγος χρόνος από τη συγκομιδή ούτως ώστε να ωριμάσει, ενώ έχει χαρακτηριστεί «ο βασιλιάς» των φρούτων λόγω των θρεπτικών συστατικών που περιέχει.

Οι ποικιλίες που διαθέτουμε είναι: Χας, Φουέρτε, Ζουτάνο, Μπενίκ, Ριντ κ.α.

Tags: αγορά αβοκάντο στην Ελλάδα, καλλιέργεια Αβοκάντο, αβοκάντο τιμή, πληροφορίες για αγορά αβοκάντο, αβοκάντο Χανιά, χονδρική λιανική πώληση

Βασικές αρχές για την επιτυχημένη εγκατάσταση καλλιέργειας Αβοκάντο

 1. Ανάλυση εδάφους

Καθοριστική για την επιλογή υποκειμένου και τους περεταίρω χειρισμούς του εδάφους πριν και μετά την φύτευση.

 1. Επιλογή αγροτεμαχίου

Προτιμούμε εδάφη γόνιμα, βαθιά, πλούσια σε οργανική ουσία, που στραγγίζουν πολύ καλά, μετά από βροχόπτωση ή πλούσιο πότισμα.

Σε διαφορετική περίπτωση δημιουργούμε προϋποθέσεις στράγγισης με την δημιουργία σαμαριών (υπερυψωμένο έδαφος).

Η δημιουργία προϋποθέσεων στράγγισης είναι πολύ σημαντική δεδομένου ότι ασφυκτικές συνθήκες εδάφους ευνοούν μυκητολογικές προσβολές προκαλώντας σηψιρριζίες καταστροφικές για την ανάπτυξη και καρποφορία των δέντρων.

 1. Αποστάσεις φύτευσης

Προτείνεται η απόσταση 5Χ6 ή 3Χ5 (μελλοντικά 6Χ5) ανάλογα με την καλλιέργεια ορθόκλαδων (Zutano – Reed) ή πλαγιόκλαδων (Fuerte – Hass) ποικιλιών, εντατική ή εκτατική μορφή καλλιέργειας.

Μπορούν επίσης να γίνουν επιπλέον συνδυασμοί.

 1. Φύτευση

Επιφανειακή ή σε αναχώματα το έδαφος θα πρέπει να έχει υποστεί κατάλληλη επεξεργασία, απαλλαγμένο από πολυετή επιθετικά ζιζάνια και πέτρες ιδιαίτερα γύρω από τις θέσεις φύτευσης.

Το έδαφος εμπλουτίζεται με καλά χωνεμένη κοπριά ή άλλο οργανικό υλικό στις θέσεις φύτευσης ώστε να βελτιωθεί η δομή του και η ρίζα να βρει πρόσφορο γόνιμο έδαφος ιδιαίτερα κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης της.

Φυτεύουμε επιφανειακά ώστε η άνω επιφάνεια της γλάστρας να μην καλύπτετε από έδαφος και να παραμένει στην επιφάνεια μετά από το πότισμα.

Στόχος είναι να αναπτύσσεται η ρίζα σε ένα ελαφρύ έδαφος με σωστή δομή, πλούσιο σε οξυγόνο, ικανοποιητική υγρασία, πλούσιο σε οργανική ουσία, πλούσιο σε θρεπτικά, βασικές προϋποθέσεις για ένα φυτό που δεν σταματά να αναπτύσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

 1. Επικονιαστές
  Ένας από τους σημαντικούς παράγοντες για καλύτερη καρπόδεση και ποιότητα είναι η φύτευση ποικιλιών διαφορετικού ανθικού τύπου σε ποσοστό 10% σε σχέση με την κύρια ποικιλία.
  Π.χ. εάν η κύρια ποικιλία είναι Hass (τύπος Α) γίνεται φύτευση ως επικονιαστής η ποικιλία Fuerte (τύπος Β), σύμφωνα με το παρακάτω σχήμα:
H H H
H F H
H H H

Απαραίτητη είναι και η παρουσία μελισσών για καλύτερη επικονίαση (δύο κυψέλες ανά στρέμμα).

 1. Άρδευση

Τα δενδρύλλια πρέπει να ποτίζονται σχολαστικά από την στιγμή που θα φτάσουν στο χώρο του καλλιεργητή και μέχρι να φυτευτούν.

Πριν τη φύτευση θα πρέπει να έχει γίνει εγκατάσταση λειτουργικού συστήματος άρδευσης δεδομένου ότι τα φυτά θα πρέπει να ποτιστούν αμέσως μετά  το φύτεμα καθώς και τις επόμενες μέρες ώστε να ξεπεράσουν το μεταφυτευτικό σοκ από το φυτώριο στο χωράφι.

Η ποσότητα του νερού άρδευσης εξαρτάται από το μέγεθος του δέντρου, την δομή του εδάφους και τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν. Θεωρούμε ότι αρχίζοντας με 10 λίτρα τρεις φορές την εβδομάδα είναι ένας ικανοποιητικός μέσος όρος άρδευσης .

Μέθοδος άρδευσης . Για τα δύο πρώτα χρόνια 4 σταλάκτες  ή δυο μπέκ σταθερής παροχής μπορούν να καλύψουν ικανοποιητικά τις ανάγκες σε νερό του δενδρυλλίου.

 1. Ηλιοπροστασία

Βάφουμε τον κορμό μέχρι τους βραχίονες με χρώμα λευκό πλαστικό εσωτερικού χώρου οικολογικό, αραιωμένο με λίγο (10%) νερό. Το Μάιο ψεκάζουμε ελαφριά την κόμη των δενδρυλλίων με σκεύασμα καολίνη(Surround) σε δόση 250 γρ. /10 λίτρα νερό).

 1. Υποστύλωση

Υποστυλώνουμε με εμποτισμένους  ξύλινους πασσάλους ή σιδερένιους στύλους  ύψους 2 μέτρων. Στόχος να παραμείνουν σταθερά τα δέντρα για τα δύο πρώτα χρόνια, οπότε και θεωρούμε ότι ο κορμός παίρνει οριστικό σχήμα και θέση.

 1. Λίπανση – θρέψη

Βασική προϋπόθεση για την σωστή θρέψη του δενδρυλλίου ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια ανάπτυξης είναι η παροχή κατά την φύτευση καλά χωνεμένης οργανικής ουσίας. Μετά την εγκατάσταση επιβάλλεται η παροχή κατάλληλων υδατοδιαλυτών λιπασμάτων ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη ενός δυνατού ριζικού συστήματος και μιας εύρωστης κόμης του δέντρου.

 1. Φυτοπροστασία

Συνίσταται μετά  την παραλαβή και την εγκατάσταση των δενδρυλλίων στο χωράφι και εφόσον οι κλιματικές συνθήκες το ευνοούν, να γίνει ένας προληπτικός ψεκασμός με κάποιο εγκεκριμένο χαλκούχο σκεύασμα.

Σε κάθε περίπτωση απορίες και τεχνικές λεπτομέρειες πρέπει να συζητηθούν με αρμόδιο σύμβουλο γεωπόνο.