Η Κληματαριά
Το αμπέλι, ή κλήμα είναι πολυετές φυτό με πολλές ποικιλίες που καλλιεργούνται στις εύκρατες περιοχές της γης. Το αμπέλι καλλιεργείται κυρίως για τον καρπό το, ενώ και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται στη μαγειρική. Τα σταφύλια μπορούν να καταναλωθούν ως έχουν ή να χρησιμοποιηθούν είτε για γλυκίσματα είτε για την παρασκευή σταφίδων, κρασιού, τσίπουρου και ρακής.
Το αμπέλι αναπτύσσεται γρήγορα. Ο κορμός του έχει πολλαπλές διακλαδώσεις και αρκετούς βραχίονες και βλαστάρια. Ο φλοιός των ξυλωδών τμημάτων βγαίνει σε λωρίδες και αποχωρίζεται. Οι βλαστοί στην πορεία του χρόνου γίνονται ξυλώδεις βραχίονες που ονομάζονται βέργες, κληματόβεργες ή κληματίδες.
Τα φύλλα του αμπελιού είναι μεγάλα, παλαμοειδή. Το σχήμα τους είναι χαρακτηριστικό και παρουσιάζει διαφορές ανάλογα με την ποικιλία και το είδος, όπως διαφορές παρουσιάζει το χρώμα, το χνούδι στην κάτω επιφάνεια και το μέγεθος.
Στο φυτώριο μας θα βρείτε ποικιλίες για όλες τις χρήσεις (επιτραπέζια, οινοιποιήσιμα, σταφίδες).

ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΑ
Έχει καρπό κίτρινο μέτριου μεγέθους. Κλαδεύεται στα 5-6 μάτια Ωριμάζει το Σεπτέμβριο.

ΡΟΖΑΚΙ

ΒΙΚΤΩΡΙΑ

ΙΤΑΛΙΑ

ΡΕΜΠΙΕ (Ribier)

ΡΕΜΠΙΕ (Ribier)

ΚΕΡΙΝΟ
Κλαδεύεται στα 2-3 μάτια

ΜΟΣΧΑΤΟ ΜΑΥΡΟ

ΚΑΡΝΤΙΝΑΛ
Ποικιλία που πρώτο-παράχθηκε σην Καλιφόρνια το 1939. Είναι διασταύρωση της ποικιλίας Flame Seedless και Ribier (Ρεμπιέ). Καλλιεργείται στις ΗΠΑ, Βουλγαρία, Γαλλία, Ιταλία, Ρουμανία και Ισπανία.
Στην Ταϊλάνδη και στο Βιετνάμ καλειεργείται κυρίως για παραγωγή κρασιού.

ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ
Σταφύλι με ρόδινο φλοιό και ορεκτική οξύτητα. Καλλιεργείται σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, ιδιαίτερα στην Κορινθία, την Αχαΐα, την Ηλεία και σποραδικά στην Αττική και την Εύβοια.