Η Κληματαριά

Το αμπέλι, ή κλήμα είναι πολυετές φυτό με πολλές ποικιλίες που καλλιεργούνται στις εύκρατες περιοχές της γης. Το αμπέλι καλλιεργείται κυρίως για τον καρπό το, ενώ και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται στη μαγειρική. Τα σταφύλια μπορούν να καταναλωθούν ως έχουν ή να χρησιμοποιηθούν είτε για γλυκίσματα είτε για την παρασκευή σταφίδων, κρασιού, τσίπουρου και ρακής.

Το αμπέλι αναπτύσσεται γρήγορα. Ο κορμός του έχει πολλαπλές διακλαδώσεις και αρκετούς βραχίονες και βλαστάρια. Ο φλοιός των ξυλωδών τμημάτων βγαίνει σε λωρίδες και αποχωρίζεται. Οι βλαστοί στην πορεία του χρόνου γίνονται ξυλώδεις βραχίονες που ονομάζονται βέργες, κληματόβεργες ή κληματίδες.

Τα φύλλα του αμπελιού είναι μεγάλα, παλαμοειδή. Το σχήμα τους είναι χαρακτηριστικό και παρουσιάζει διαφορές ανάλογα με την ποικιλία και το είδος, όπως διαφορές παρουσιάζει το χρώμα, το χνούδι στην κάτω επιφάνεια και το μέγεθος.

Στο φυτώριο μας θα βρείτε ποικιλίες για όλες τις χρήσεις (επιτραπέζια, οινοιποιήσιμα, σταφίδες).

ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΑ

Επιτραπέζια ποικιλία αλλά και ποικιλία οινοποίησης και σταφιδοποίησης.
Έχει καρπό κίτρινο μέτριου μεγέθους. Κλαδεύεται στα 5-6 μάτια Ωριμάζει το Σεπτέμβριο.

ΡΟΖΑΚΙ

Το ροζακί είναι καθαρά επιτραπέζια ποικιλία αρκετά παραγωγική. Έχει καρπό κίτρινο μεγάλου μεγέθους και ωριμάζει στο τέλος Αυγούστου. Κλαδεύεται στα 2-3 μάτια.

ΒΙΚΤΩΡΙΑ

Επιτραπέζια ποικιλία παραγωγική. Καρπός κίτρινος μεγάλου μεγέθους με ωρίμανση τέλος Αυγούστου. Κλαδεύεται στα 2-3 μάτια

ΙΤΑΛΙΑ

Επιτραπέζια ποικιλία παραγωγική. Καρπός κίτρινος μεγάλου μεγέθους με ωρίμανση το Σεπτέμβριο. Κλαδεύεται στα 5-6 μάτια.

ΡΕΜΠΙΕ (Ribier)

επιτραπέζια ποικιλία, μωβ μαύρο χρώμα ρόγας μεγάλης ως πολύ μεγάλης σε μέγεθος με γλυκιά χυμώδη γεύση. Έχει σπόρους. Ωριμάζει τον Σεπτέμβριο.

ΡΕΜΠΙΕ (Ribier)

Επιτραπέζια ποικιλία. Καρπός κόκκινος μεγάλου μεγέθους με ωρίμανση τον Σεπτέμβριο. Αρκετά παραγωγική και κλαδεύεται στα 5-6 μάτια.

ΚΕΡΙΝΟ

Επιτραπέζια ποικιλία. Έχει κίτρινο καρπό μέτριου μεγέθους. Ωριμάζει στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Κλαδεύεται στα 2-3 μάτια

ΜΟΣΧΑΤΟ ΜΑΥΡΟ

Επιτραπέζια ποικιλία που κάνει και για οινοποίηση. Έχει καρπό μέτριου μεγέθους. Ωριμάζει στο τέλος του Σεπτέμβρη. Κλαδεύεται στα 2-3 μάτια.

ΚΑΡΝΤΙΝΑΛ

Επιτραπέζια ποικιλία πολύ παραγωγική, επίσης μπορεί επίσης να γίνει σταφιδες. Έχει κόκκινο καρπό και ωριμάζει στις αρχές του Αυγούστου. Κλαδεύεται στα 2-3 μάτια.
Ποικιλία που πρώτο-παράχθηκε σην Καλιφόρνια το 1939. Είναι διασταύρωση της ποικιλίας Flame Seedless και Ribier (Ρεμπιέ). Καλλιεργείται στις ΗΠΑ, Βουλγαρία, Γαλλία, Ιταλία, Ρουμανία και Ισπανία.
Στην Ταϊλάνδη και στο Βιετνάμ καλειεργείται κυρίως για παραγωγή κρασιού.

ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ

Επιτραπέζια ποικιλία που κάνει και για οινοποίηση. Καρπός κόκκινος μεγάλου μεγέθους. Ωριμάζει πολύ όψιμα, αρχές με μέσα Οκτώβρη και κλαδεύεται στα 5-6 μάτια.

Σταφύλι με ρόδινο φλοιό και ορεκτική οξύτητα. Καλλιεργείται σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, ιδιαίτερα στην Κορινθία, την Αχαΐα, την Ηλεία και σποραδικά στην Αττική και την Εύβοια.