Η Ροδακινιά

Η ροδακινιά είναι πυρηνόκαρπο, φυλλοβόλο οπωροφόρο δέντρο. Σήμερα είναι το περισσότερο καλλιεργούμενο οπωροφόρο δέντρο στον κόσμο μετά τη μηλιά.

Το ύψος του δέντρου φτάνει τα 4,5 μέτρα ο κορμός και οι βλαστοί έχουν φλοιό κοκκινωπού ή πρασινωπού χρώματος. Τα φύλλα του είναι λογχοειδή, πριονωτά στιλπνά, μυτερά στη κορυφή και χρώματος πράσινου, έχουν δε αδένες στη βάση τους που κατά περιόδους εκκρίνουν ένα υγρό σαν ρετσίνι που προσελκύει διάφορα μικρά έντομα. Τα άνθη της ροδακινιάς έχουν 5 ρόδινα πέταλα και φύονται στις μασχάλες των φύλλων και των βλαστών. Οι πρώιμες ποικιλίες έχουν μεγάλα πέταλα και οι όψιμες μικρά.

Η ροδακινιά ζει 30 χρόνια κατά μέσο όρο όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Ένας ανοιξιάτικος παγετός μπορεί να καταστρέψει τα άνθη που είναι αρκετά ευαίσθητα στο κρύο. Το δέντρο προτιμά τα αμμοπηλώδη εδάφη με καλό στράγγισμα.

Στο φυτώριο μας μπορείτε να βρείτε πιστοποιημένα δέντρα σε ποικιλίες όπως: Ρεντ χέιβεν, Φαγιέτ, Σουίτ καπ, Λευκόσαρκα, Πικ τοπ, καλτέζι, Ρεντ κολ, Μέι Κρεστ κ.α.